Indeksi i Çmimeve të Konsumit, Shkurt 2019

Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin shkurt 2019 është 1,7 %. Një vit më parë ky ndryshim ishte 2,1 %. Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin shkurt 2019, krahasuar me janar 2019, është 0,6 %.

Ndikimi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të indeksit të çmimeve të konsumit.

Rritja vjetore e çmimeve në muajin shkurt është ndikuar kryesisht nga grupet:

  • “Ushqime dhe pije joalkoolike” me +1,37 %;
  • “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 0,18 %;
  • “Pije alkoolike dhe duhan” dhe“Argëtim dhe kulturë”  me +0,05 % secili;
  • “Hotele, kafene dhe restorante” me +0,04 %, etj;

Çmimet e grupeve “Veshje dhe këpucë” dhe“Transporti” kanë kontribuar me -0,01 pikë përqindje secili.

Ndryshimet vjetore të grupeve kryesore:

Krahasuar me muajin shkurt 2018, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 3,8%, pasuar nga grupet:

  • “Argëtim dhe kulturë” me 2,1% ;
  • “Pije alkoolike dhe duhan” me 1,6%;
  • “Hotele, kafene dhe restorante” me 1,1 %;
  • “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 0,9 %, etj.

Nga ana tjetër çmimet e grupit “Shëndeti” u ulën me 0,5%,pasuar nga grupi “Veshje dhe këpucë” me 0,3%. Brenda grupit të ushqimeve çmimet e nëngrupit “zarzavate përfshirë patatet” u rritën me 26,4%, pasuar nga nëngrupet“ qumësht, djathë dhe vezë” me 2,0%, “peshk” me 1,1%,etj.

Nga ana tjetër çmimet e nëngrupit“fruta” u ulën me 5,0%, pasuar nga “bukë dhe drithra” me 1,1%, “sheqer, recel, mjaltë, çokollata dhe ëmbëlsira” me 0,6%, etj.

Për më shumë klikoni materialin.