Indeksi i Çmimeve të Konsumit, Qershor 2019

Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Qershor 2019 është 1,3 %. Një vit më parë ky ndryshim ishte 2,4 %. Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Qershor 2019, krahasuar me Maj 2019, është – 0,3 %.

Ndikimi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të indeksit të çmimeve të konsumit:

Rritja vjetore e çmimeve në muajin Qershor është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me +1,01 pikë përqindje, pasuar nga grupi:

  • “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me +0,16 pikë përqindje;
  • Grupet “Pije alkoolike dhe duhan” dhe “Hotele, kafene dhe restorante” kanë kontribuar me +0,05 pikë përqindje secili;
  • Grupet “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” kanë kontribuar me +0,04 pikë përqindje;
  • Çmimet e grupit “Shërbimi arsimor” kanë kontribuar me +0,02 pikë përqindje;
  • Çmimet e grupit “Veshje dhe këpucë” kanë kontribuar me +0,01 pikë përqindje;
  • Çmimet e grupit “Transporti” kanë kontribuar me -0,04 pikë përqindje.

Mbi ndryshimet vjetore dhe mujore të grupeve kryesore shihni dokumentin këtu.